UŞAK İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Meslek liselilerin maharetli ellerinden çıkan kütüphanede ilk söyleşi: "Arkeolog Cengiz Doğan, Yedi Kapı Yetmiş Zanaat"

Meslek liselilerin maharetli ellerinden çıkan kütüphanede ilk söyleşi:

Meslek lisesi bir ''üretim'' hikâyesidir aslında. Her bölüm günlük hayatımızın bir alanına sirayet eden ihtiyaçlarla ilgili üretim yapmaktadır. Geleceğin ustaları, işinin uzmanı olacak öğrencilerimiz adeta işlenmemiş ham birer maden olarak mesleki ve teknik lisenin sınıflarına. Burada bazen bir mobilya tezgâhının başında bazen kimya laboratuvarında, bazen tornada, tesviyede, inşaatta ya da bilgisayar başında üretime katkı sağlıyorlar. Hem öğreniyor hem uyguluyorlar.

Okullar arası imkân farklılıklarını azalttıkça eğitimde fırsat eşitliği güçlenecek ve okullar arası başarı farkları da azalacaktır. Milli Eğitim Bakanlığının okullar arasındaki imkân farklılıklarını azaltmak için ekim ayı sonunda başlattığı "Kütüphanesiz okul kalmayacak'' projesinde okulumuz da üzerine düşeni yapmak üzere gerekli çalışmalara başladı. Bu çalışmaları okulumuz İnşaat Teknolojisi Alanı ve Mobilya ve İç Mekân Tasarımı Alanı ortaklaşa yürüttü. Öğretmen ve öğrencilerimiz okulların fiziki ortamlarını yerinde inceleyip ihtiyaçlarını belirledi. Kütüphane olarak kullanılacak mekânlar uygun renklere boyandı, mobilyaları çağımıza uygun bir şekilde tasarlandı ve üretimi yapıldı. Kütüphanelerin, öğrencilerin kitap okuma faaliyetlerinin yanında akıl oyunları ve teknolojinin imkânlarıyla desteklenmiş sıcacık ortamlar haline getirilmesi amaçlandı.

 "Kitapsız büyüyen çocuk,  susuz büyüyen ağaca benzer'' felsefesiyle yolumuz Aybey İlkokulu'na düştü. Minicik yüreklerde kitap sevgisini yeşertmek için kolları sıvadı okulumuz öğretmen ve öğrencileri. Onları kitapların dünyasında uçsuz bucaksız bir yolculuğa çıkarmak için ilk adımlardan birisi atılmış oldu.

"Meslek lisesi memleket meselesidir" derler, boşuna değil. Kocaman fabrikalarda seri üretimler yapmasak da kendi mütevazı atölyelerimizde okulumuza yönlendirilen talepleri karşılamaya çalışıyoruz. Aybey ilkokulu kütüphanesi ile başlattığımız çalışmalar kapsamında Uşak'ta 67 okulda daha kütüphane oluşturuldu; hızlı, kaliteli ve ihtiyaçlara cevap verecek niteliklere sahip kütüphanelerin malzemeleri 12 öğretmen ve 60 öğrenci tarafından tasarlanıp üretildi.

Kütüphanesiz okul kalmayacak projesi kapsamında, maharetli ellerden çıkan ve faaliyete geçirilen ilk kütüphanenin hikâyesi burada bitmiyor.

Araştırmacı Yazar, Arkeolog Cengiz Doğan yaklaşık 10 yıllık emeğiyle ortaya koyduğu Yedi Kapı Yetmiş Zanaat ? Geçmişten Geleceğe Hünerli Eller isimli eseriyle ilgili ilk söyleşisini bu kütüphanelerde yaptı. Uşak'ta ve komşu ilçelerde yıllar süren bir emeği kaleme alan ve bugün unutulmak üzere olan sanatlarla ilgili, bu sanatı icra eden ve hayattaki son temsilcileriyle buluşan ve bunları adeta resimleri ve kıymetli bilgileriyle ölümsüzleştiren Arkeolog Cengiz Doğan kütüphaneyi dolduran öğrencilerle buluştu. Öğrenciler güzel bir kütüphaneye kavuşmanın, kendisi de bir süre vekil öğretmenlik yapan Arkeolog Cengiz Doğan da ilk söyleşisine başlamanın heyecanını yaşadılar.

Kütüphanenin raflarında yerini almış kitapların kokusuyla hissediliyordu. Arkeolog Doğan, kitabının ortaya çıkış serüvenini, yazım sürecinde yaşadığı ilginç olayları, zengin tarihimiz içinde el sanatlarının yerini maharetli ustaları ve onların hikâyelerini anlattı, merakla dinleyen öğrencilere.

Zamanın su gibi akıp geçtiği ilk söyleşi, sorular ve birlikte çekilen hatıra fotoğrafıyla sona erdi.

08-02-202208-02-202208-02-202208-02-202208-02-202208-02-202208-02-202208-02-202208-02-2022

Cumhuriyet Mahallesi İbrahim Tahtakılıç Caddesi No 45/1 64200 / UŞAK - 0 276 280 64 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.