UŞAK İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Uşak BİLSEM Öğrencileri TÜBİTAK 2020 Araştırma Projesinde Birinci Oldu

Uşak BİLSEM Öğrencileri TÜBİTAK 2020 Araştırma Projesinde Birinci Oldu

Uşak Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) TÜBİTAK'ın bu yıl düzenlediği ortaokul öğrencileri araştırma proje yarışmalarında birincilik ve üçüncülük derecelerini kazandı.

Ege Bölgesi birincileri olarak derece alan Değerler Eğitimi ve Türkçe alanında Uşak BİLSEM öğrencileri tarafından hazırlanan iki proje Türkiye finallerine katılma hakkı elde etti.

Türkiye finallerinde de İlimizi temsilen yarışan iki projeden Değerler Eğitimi alanında danışmanlığını Öğretmen Dilşat Kaya'nın yaptığı ve Hakan Köse isimli öğrencinin hazırladığı proje kendi kategorisinde Türkiye birincisi oldu.

Türkiye finallerine Türkçe kategorisinde katılan ve danışmanlığını Öğretmen Sevcan Gül'ün yaptığı, Duru Varol ve Zeynep Özer isimli iki öğrencinin hazırladığı 'Posta Sanatında Gizli Dilim' isimli proje de kendi kategorisinde Türkiye üçüncüsü oldu.

 

Uşak Bilim Sanat Merkezi'nin elde ettiği Türkiye derecelerinden dolayı proje ekibini makamında kabul eden Uşak İl Milli Eğitim Müdürü Bülent Şahin "Uşak Bilim ve Sanat Merkezimiz, TÜBİTAK tarafından düzenlenen yarışmada aldıkları derecelerle bizleri gururlandırmıştır. Projenin hazırlanmasında emeği geçen tüm öğrencilerimizi, danışmanlık yaparak katkı sağlayan öğretmenlerimizi tebrik ediyorum. İlimizin adını Türkiye çapında aldıkları derece ile duyuran Uşak Bilim Sanat Merkezimiz güzel işler çıkarıyor, merkezimizin ve yetenekli öğrencilerimizin başarılarının devamını diliyorum" dedi.

 

'Değerler eğitimi' kategorisinde Türkiye birincisi olan 'Göç ve Empati' konulu çalışmada, Türkiye'de yaşayan yabancılar ile yabancı ülkelerde yaşayan Türklerin sorunlarının benzerliği üzerinde durularak, öğrencilerin empati düzeyleri artırılmaya çalışılmıştır. Yabancı ülkede yaşayan Türk öğrenciler, yaşadıkları zorlukları resmetmişler fakat yarım bırakmışlardır.  Yarım kalan resimleri bilim ve sanat merkezi (BİLSEM) öğrencileri, gurbette yaşayan Türklerle empati kurmaya çalışarak tamamlamışlardır. Türkiye'de mülteci öğrencilere göç konulu resimler yaptırılmış fakat yine yarım bırakılmıştır. Proje ile kültürlerarası temasın kaçınılmaz olduğu günümüzde, öğrencilere farklı kültürleri tanımanın ve iletişim içerisinde olmanın kültürel zenginlik olarak görülmesi gerektiği üzerinde durulmuştur.

 

'Türkçe' kategorisinde Türkiye üçüncüsü olan kültürel miras tematik alanında 'Posta Sanatında gizli dilim' konulu çalışma kapsamında Uşak'ta yapılan derlemede özellikle ortaokul öğrencilerinde sözlü halk anlatımlarının, oyunların, inanışların, adet, gelenek, göreneklerin yaşatılması ve geliştirilmesi üzerinde durulmuştur. Proje kapsamında, 15 ağıt, 16 efsane, 11 oyun, 63 bilmece, 12 ninni, 56 beddua, 41 mani, 14 tekerleme, 28 batıl inanış, 35 bitki adı, 16 türkü ve 28 adet, gelenek ve görenek saha çalışması ve kaynak taraması sonucunda derlenmiştir.


Cumhuriyet Mahallesi İbrahim Tahtakılıç Caddesi No 45/1 64200 / UŞAK - 0 276 280 64 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.